2013. április 29., hétfő

Új Scotland Yard társasjáték

Amikor 1983-ban a Ravensburger piacra dobta a Scotland Yard társasjátékot, elnyerte Az Év Játéka címet. Az új Scotland Yard-ban is vagy ügynököket alakíthatunk, vagy a menekülő Mr. X-et. A játék során előttünk hever London teljes térképe, annak minden egyes metró-, taxi- és villamos megállójával, amik között ugyanúgy közlekedhetnek a nyomozók és Mr. X is. A társasjáték tulajdonképpeni lényege, hogyan tudjuk elkapni, bekeríteni a Mr X-et, akit akár mi is alakíthatunk. A nyomozás fő kérdése mindig az, hogy Mr. X milyen irányban menekül éppen.

Scotland Yard Társasjáték - Ravensburger

A Scotland Yard-ot nevezhetjük kooperációs játéknak, hiszen az ügynököket játszóknak csak úgy van esélyük elkapni Mr. X-et, ha folyamatosan megbeszélik egymás közt, és együtt próbálják kitalálni, éppen merre menekülhet, és ha nyomára sikerül bukkanniuk, együttműködve tudják csak bekeríteni és elkapni. És ez egyáltalán nem könnyű, ugyanis ha egy igazán dörzsölt játékos játssza a játék során Mr. X-et, akkor szinte a lehetetlennel határos elkapni még négy tapasztalt ügynökkel is, mert körről körre csupán annyi információt tudhatunk meg róla, hogy éppen milyen járművön menekült legutóbb.

Scotland Yard Társasjáték - Ravensburger

Az új Scotland Yard családi társasjáték a ravaszságra és a szüntelen agyalásra alapoz, ezért izgalmas játék ez ma is. Az hogy '83 óta még mindig ott van a világ játékboltjainak polcain, mindenki számára elég bizonyíték lehet. A játék teljesen nyelvfüggetlen, a szabályai könnyen elmondhatóak és megérthetőek. Ebben a társasjátékban nem fontos elem a szerencse, lényegében csak egy esetben befolyásolhatja a játékot, ha valamelyik nyomozó egy téves gondolatmenet 'eredményeként' kerül Mr. X közelébe. A játék legfontosabb eleme mindenképpen a stratégia, akár valamelyik nyomozót, akár a menekülő Mr X-et alakítjuk. A játékmenet folyamatos taktikai változtatásokra kényszerít, ezért a taktikus játékok kedvelői ne hagyják ki semmiképp, hiszen a stratégián lépésről lépésre mindig változtatni szükséges. Ennek a társasjátéknak egyértelmű előnye, hogy állandó kommunikációra kényszeríti, így elősegíti a csapatban való együttműködés fontos képességének kifejlődését. Összegezve az új Scotland Yard rendkívül izgalmas és fordulatos játék, a játékosok saját szabályok kitalálásával akár könnyíthetik is Mr. X elkapásának lehetőségét, amivel még fokozni lehet az izgalmakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése