2013. május 8., szerda

WOW: World of Warcraft

A World of Warcraft egy interneten keresztül játszható szerepjáték, melyben igen sok játékos kalandozhat egyszerre Azeroth virtuális világán. A játékosok tömegét két egymással szembenálló frakcióra oszthatjuk, ezek a Horda és a Szövetség. A játék kezdetekor meg kell alkotnunk karakterünket, mely a karakter fajának kiválasztásával kezdődik. Mindkét frakción belül az alapjátékban 4-4 faj közül választhatunk (Ork, Troll, Tauren, Élőhalott Horda oldalon; illetve Ember, Törp, Gnóm, Árnyelf Szövetség oldalán). Ezután el kell döntenünk karakterünk kasztját, mely meghatározza a játékban betöltött szerepünket és karakterünk képességeit. A játék során karakterünk fejlesztésére két lehetőség van, egyrészt a teljesített küldetések, illetve a legyőzött szörnyek után kapott tapasztalati pontok által, másrészt a megszerzett tárgyak által, melyek módosítják karakterünk képességeit.

World of Warcraft

PVP és PVE a játékban

Két fő típusa van a játékosok tevékenységének, egyik mikor a gép által irányított szörnyek ellen harcolnak (PvE), másik mikor az ellentétes frakció játékosai ellen küzdenek (PvP). Mindkét tevékenységi forma megköveteli a játékosok közti összefogást. PvE küzdelmekben lehetőség nyílik speciális 5, 10 illetve 25 fő összefogását igénylő helyek felkeresésére, ahol a csaták alatt minden játékosnak a maga kasztjának megfelelő feladatot kell ellátnia a siker érdekében. Kell hogy legyen egy un. "tank" (erre a szerepre harcos, druida vagy paladin kasztú karakter alkalmas az alapjátékban), ő az aki állja a szörnyek csapásait. Természetesen megfelelő számú gyógyító is kell, hogy életben tartsák a csapatot (pap, druida, paladin vagy sámán), és kellenek un. "damage dealer"-ek is, az ő feladatuk a szörnyek sebzése (zsivány, vadász, mágus, boszorkánymester elsősorban). Egy-egy kaszt több szerepre is alkalmas lehet, szintlépéskor dönthetünk róla, hogy melyik irányba kívánjuk karakterünk képességeit fejleszteni. A PvP küzdelmek szerelmeseinek is rendelkezésre állnak világtól elzárt helyek (Battlegroundok), ahol 10 vagy 25 fős csoportokban küzdhetnek egymás ellen, illetve kisebb csatákat vívhatnak egymás ellen az arénákban.

A World of Warcraftnek óriási vonzereje hogy teret enged a játékosok baráti csoportosulásának az un. "guild"-eken belül. Ezeket maguk a játékosok alapíthatják, létrehozva egy szűkebb közösséget ahol jobban megismerhetik egymást. A közösen átélt kalandok nemritkán a valós életben kialakuló barátságokhoz vezetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése