2013. december 1., vasárnap

II. világháborús bombázó repülőmakettek

Az emberiség történetének mindmáig legnagyobb háborús konfliktusa a II. világháború volt, közel 70 ország állampolgárai vettek részt benne. A harcok nemcsak Európában, hanem Ázsiában és Afrikában is folytak, a halálos áldozatok száma meghaladta a 57 milliót. A II. világháború Lengyelország lerohanásával kezdődött 1939 szeptember 1-vel, és Németország teljes kapitulációjáig, 1945 május 8-ig tartott. Több jelentős hadművelet és csata zajlott, mint például a normandiai partraszállás, az angliai és moszkvai csata, a sztálingrádi ütközet, Perl Harbor és a berlini csata. A II. világháború rendkívül nagy fejlődést eredményezett a haditechnikák terén. Több híres haditechnikai eszköz készült ebben az időben, például a T-34-es szovjet harckocsi, a német Tigris és Párduc páncélos, a német Messerschmitt vadászgép, az angol Spitfire, az amerikai B 17-es bombázó, vagy a szintén amerikai M4Sherman harckocsi. A háború a szövetségesek győzelmével zárult, amit aztán a 40 éves hidegháború követett.

Revell - II. világháborús bombázók

Junkers Ju 87 B-2/R-2 Stuka

A Junkers Ju 87 B-2/R-2 Stuka 1/72 német kétszemélyes taktikai bombázó makettje. A repülő a 'sirályszárnyáról', a fix és burkolt futóművéről, valamint az ezekre felszerelt üvöltő szirénájáról volt ismert. A modell 74 darabból áll, és elkészítés után 156 mm hosszú és 192 mm szélességű lesz. Ez a modell a 38-as gyártású gépek pontos mása.

Lancaster Dam Buster

A Revell 1/72 - Lancaster Dam Buster modell a hírhedt Chastise hadművelethez speciálisan átalakított bombázót mintázza. A legfontosabb német gátakat volt hivatott szintén speciális bombákkal szétrobbantani, a nagyméretű bombák miatt a gépek súlyát jelentősen csökkenteni kellett, amit a páncélzat és a középső fölső lőtorony eltávolításával értek el. A bomba furcsa formája miatt le kellett szerelni a bombarekesz ajtaját is, a nagy bombákat a gépek hasa alá sikerült felfüggeszteni.

Junkers Ju88 A-4

A Model Set Junkers Ju88 A-4 Bomber 1/72 makett a kétmotoros német közepes nagyságú bombázóról készült. Nagy példányszámban gyártották, ami a sokoldalúságának volt köszönhető. A Magyar Királyi Légierő főként felderítési célokra használta ezt a repülőgépet.

B-17F Flying Fortress

A Revell - 1/48 B-17F Flying Fortress 'Memphis Belle' makettje a II. világháború talán leghíresebb bombázója eredetije alapján készült. A Flying Fortress fordítása repülő erőd, ezt a becenevet a bombázó a nagy hatékonyságú áthatolhatatlan védelmi rendszere miatt kapta, amit a tizenegy Bowning géppuska brutális össztüze biztosított.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése