2015. április 16., csütörtök

Zöld tudomány - Környezettudatos játékok I.

A 4M kreatív játékokat gyártó cég fantasztikusan eredeti ötleteivel teszi szerethetővé a Zöld Tudomány (Green Science) termékcsalád játékait, ezen készletek nemcsak játékosan tanítják meg a fizika alapjait hanem felhívják a gyermekek figyelmét a környezetvédelemre és megismertetik velük a környezettudatos gondolkodást. Ebben a blogposztban most kifejezetten a napenergiát, szélenergiát hasznosító játékokat gyűjtöttük össze - avagy éljenek a megújuló energiaforrások!

Zöld Tudomány - Környezettudatos játékok I.

Zöld tudomány - Napelemes autó

A napelemes autó (Solar Rover) egy figyelemfelkeltő játék, ragyogó napos időben tudja kihozni magából a maximumot, egy nagyító segítségével természetesen kevésbé napsütéses időben is használhatod. A Napelemes autót saját képedre, ízlésedre formálhatod, hiszen a törzse egy átlagos alumínium doboz, akár kedvenc italod is lehet. Az összeszereléshez mindösszesen egy csavarhúzóra lesz még szükséged, minden egyebet: a részletes technikai leírást és az elemeket is a dobozban találod. A szuper zöld járgányod kész állapotban körülbelül 20cm hosszúságú lesz.

Zöld tudomány - Napelemes robot

A Napelemes robot (Solar Robot) készletéből akár egy dinoszauruszt is összerakhatsz, a készletben egyébként szinte minden benne: napelem és a hozzá kapcsolt villanymotor, a robot mozgatásáért felelős mechanikai alkatrészek (lábak és karok, rögzítő elemek a kartonhoz), részletes útmutató az összeszereléshez - ezen kívül kell még egy kereszthornyú csavarhúzó és a kartonlap amiből a kívánt dinó vagy más formát kivágod. A játék egyébként megnyerte a 2011-es Toy Fair-en a szülők választása díjat és a legjobb kreatív játék díjat (Parent's Choice és Best New Creative Toys).

Zöld tudomány - Napenergiás főzőszett

A Napenergiás főzőszett (Solar Science) nincs kapcsolatban a napelemekkel a napfény hőjét közvetlenül hasznosítja egy hőtükör segítségével. Az így koncentrálódott energiával akár tojást is lehet főzni vagy vizet melegíteni, bár nagyon lassan van eredmény - talán csak a legmelegebb nyári napon fő meg a tojás - ezt a készletet annyira nem ajánljuk mert elég uncsi várni és a gyerekek megunják.

Zöld tudomány - Szélmalom generátor

A másik egyre népszerűbb megújuló energia a szélenergia. Ez a játék a Szélmalom generátor (Windmill Generator) ennek az energiafajtának a környezetbarát felhasználását mutatja be. A használati útmutatóban az áll hogy az üdítős palackba tegyünk vizet és így nem borítja fel a szél - nos ennél jobb megoldás ha kis kavicsokat vagy homokot rakunk bele - mert elég erős szél kell, hogy világítson a led.

Véleményünk szerint az ismertetett játékok közül a két legmegfelelőbb a Napelemes robot és Napelemes autó, a többiek bizonyos okok vagy hiányosságok miatt nem nyújtanak túl nagy játékélményt a gyermekeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése